Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، منطقه نمونه گردشگری جنگل ابر در ۴۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان شاهرود و در دامنه‌های رشته کوه البرز در مرز استان‌های سمنان و گلستان قرار گرفته است. این منطقه که از گذشته با نام جنگل ابر شناخته می‌شود، به دلیل دارا بودن چشم‌اندازهای طبیعی و منحصر به فرد، هر ساله پذیرای هزاران گردشگر از سراسر کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جنگل‌هایی با گونه های متنوع در پایین دست و مراتع و چمنزارهای سرسبز در ارتفاعات به همراه منظره زیبای ابرهایی که زیر پای گردشگران دامن می‌گستراند سبب تمایز این منطقه با بسیاری دیگر از نقاط جنگلی ایران شده است. جنگل ابر که ۳۵ هزار هکتار وسعت دارد، بخشی از جنگل‌های باستانی هیرکانی است که در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو در ۱۴ تیر۹۸ در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.این جنگل همچنین در سال ۸۹ در فهرست میراث طبیعی کشور به ثبت رسید و در سال ۹۴ با تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست، منطقه حفاظت شده اعلام شد.

در یک دهه گذشته به دلیل تلاش های بسیار مردم و مسوولان محلی برای معرفی جنگل ابر به دیگر هموطنان، به تدریج بر تعداد بازدیدکنندگان این منطقه افزوده شد. اما در کنار رونق گردشگری، حضور و ورود بی‌رویه خودروهای شخصی به داخل جنگل به همراه آثار تخریب درختان و مراتع و به جای گذاشتن زباله به زنگ خطری برای حیات این جنگل باستانی تبدیل شد.

جنگل ابر را به چشم یک موزه ببینیم

حمیدرضا حسنی، رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان شاهرود بر ضرورت این تغییر نگاه تأکید و ابراز کرد: باید نگاه گردشگران به جنگل ابر، از محلی برای کباب‌خوری، به تماشای یک موزه و مکان طبیعی تغییر کند. سالانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن از جنگل ابر دیدن می‌کنند و حضور این تعداد گردشگر خسارت‌های بسیاری به همراه دارد، در حالی که جنگل ابر که یکی از بازماندگان عصر یخبندان است، نباید مکانی برای آتش روشن کردن، قطع درختان و کندن بوته‌ها، آویزان کردن تاب از شاخه‌ها و ریختن زباله باشد بلکه باید به محلی برای پیاده‌روی و تماشای منظره‌های زیبای خدادادی تبدیل شود.

 جنگل ابر مستعد سرمایه‌گذاری است

وی جذب سرمایه‌گذار را یکی از راهکارهای ایجاد تغییر در شیوه گردشگری جنگل ابر دانست و گفت : یکی از پیشنهادهای مطرح شده ساخت و نصب تله‌کابین در منطقه‌ای خارج از عرصه و حریم جنگل‌های هیرکانی برای جلوگیری از ورود خودروها به داخل جنگل است. نصب تله کابین در نقاط خارج از محدوده ثبت جهانی، نه تنها برای این منطقه آسیبی ندارد بلکه باعث می‌شود گردشگران بدون خودرو و با کمترین وسیله همراه به جنگل وارد شوند و از خدمات ارایه شده در همان محل بهره ببرند. بنابراین، نه تبری وارد و نه شاخهای قطع می‌شود.

حسنی با بیان اینکه به باور عموم مردم همه جنگل ابر در زمره جنگل‌های هیرکانی است، اظهار داشت: بخش‌هایی از این منطقه که مختصات آن به طور دقیق مشخص شده، به عنوان جنگل‌های هیرکانی لکه‌گذاری شده و باقی آن خارج از محدوده ثبت جهانی است. منطقه نمونه گردشگری جنگل ابر و همچنین قطری از گذشته دارای تأسیسات گردشگری مردمی شامل اقامتگاه‌های بوم گردی و خانه‌های مسافر است.

 تأسیسات گردشگری وارد جنگل‌های هیرکانی نمی‌شود

نادر فخری، فرماندار شاهرود نیز ضمن تأکید بر ضرورت حفظ جنگل ابر از آسیب، اظهار داشت : ساخت تأسیسات گردشگری مانند تله کابین و یا مجموعه‌های رفاهی و خدماتی بر اساس قانون و ضوابط انجام می‌شود. پیشنهاد نصب تله کابین از سوی وزیر میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی در بازدید از جنگل ابر و در حضور نماینده مردم شاهرود و میامی و مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان مطرح شد و از آنجایی که در بخشی از جنگل در حوزه شهرستان علی آباد کتول استان گلستان یک سرمایه گذار در حال ساخت تله کابین است، به ما هم پیشنهاد شد که با حمایت و تامین سرمایه گذار، این ۲ منطقه را با تله کابین به هم وصل کنیم.

وی افزود: با وجود این، ایجاد تأسیسات گردشگری در لکه‌های جنگل‌های هیرکانی ممنوع است و این کار در بخش های دیگر بررسی می‌شود. از سوی دیگر برای جلوگیری از تخریب جنگل در همان بخش‌های خارج از عرصه و حریم جنگل‌های ثبت جهانی پیشنهاد دادم از حاشیه مسیرهایی که برای عبور لوله‌های نفت و گاز و یا نصب تیرهای برق فشار قوی ایجاد شده ، بهره برد. در این راستا از دستگاه‌های متولی برای مشخص شدن حریم لوله‌ها و محدوده جنگل‌های هیرکانی استعلام درخواست شد تا برای امکان سنجی ساخت تله کابین و مجتمع‌های رفاهی به دفتر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فرستاده شود.

حال باید منتظر بود و دید پیشنهادهای مطرح شده برای ایجاد تغییرات بنیادین در شیوه گردشگری در جنگل ابر تا چه حد و در چه بازه زمانی جامه عمل می پوشد. این دگرگونی اگر به درستی انجام شود، ضمن مصون نگه داشتن این میراث طبیعی از آسیب، می‌تواند پای گردشگران خارجی را نیز به این منطقه باز کند. در عین حال با توجه به شرایط کنونی جنگل و میزان استقبال هموطنان، دور از انتظار نیست که اجرایی کردن این تصمیمات که سبب افزایش هزینه گردشگری در این جنگل می‌شود، با مقاومت‌هایی نیز همراه شود.

جنگل‌های هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان، در گستره‌ای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش بازمانده دوران سوم زمین‌شناسی و عصر یخبندان و غنی از نظر گونه‌های بومی و باستانی، پوشش گیاهی و تنوع زیستی با نادرترین گونه‌های جنگلی است.

ایران پیش از این ۲۳ اثر تاریخی و طبیعی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو دارد که شامل ۲۲ اثر تاریخی و ۲ اثر طبیعی شامل بیابان لوت و جنگل‌های هیرکانی است.

کد خبر 549061 برچسب‌ها استان سمنان فرهنگ - میراث فرهنگی مجله کوه

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان سمنان فرهنگ میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گردشگری جنگل ابر جنگل های هیرکانی تأسیسات گردشگری میراث فرهنگی تله کابین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۸۷۱۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد

ه گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان، حسن عربی گفت: در چهارمین جشنواره گردشگری گولاچ روستای هدف گردشگری بیابانک که روز پنجشنبه 13 فروردین‌ماه ۱۴۰۳ با استقبال گردشگران، مردم و مسئولان استانی و شهرستانی برگزار شد، از سند ثبت بافت تاریخی روستای بیابانک در فهرست آثار ملی کشور رونمایی شد.

مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان سرخه افزود: در اجرای قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب آبان ۱۳۰۹ و نظام‌نامه اجرایی آن مصوب آبان ۱۳۱۱، بند (ج) ماده‌واحده قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۴ و بند ششم ماده سوم قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷، بافت تاریخی روستای هدف گردشگری بیابانک، اثر فرهنگی تاریخی محدوده تاریخی روستای بیابانک، با قدمت صفویه و قاجاریه در فهرست آثار ملی کشور ثبت گردید.

حسن عربی گفت: بافت تاریخی روستا به شماره ۳۳۱۱۱ مورخ 16/۰۶/1399 در فهرست آثار ملی ثبت گردیده است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902638

دیگر خبرها

  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • نوبت مرگ کوره‌های قاجاری رسیده است؟
  • سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!
  • تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم
  • از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک ثبت‌شده در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس رونمایی شد
  • عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب
  • سقوط مرگبار در ارتفاعات شاهرود
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • حادثه سقوط در جنگل ابر شاهرود/ مرد ۴۰ ساله جان باخت
  • سقوط مرگبار عکاس ۴۰ ساله از ارتفاعات جنگل ابر شاهرود